Strom života na stenu: význam a kritériá výberu

Tento starodávny symbol bol vyobrazený na šperkoch a erboch, odlievaných z kovu a vyrezávaných z dreva, používaných na zdobenie odevov a izieb.

V modernom interiérovom dizajne sa stromy života na stenu, aj keď trochu stratil svoju symboliku, používa ako štýlový prvok výzdoby, dodáva atmosfére zvláštny šarm, pokoj a dôveru, zdôrazňujúc vynikajúci vkus majiteľov.

Strom života: História a význam

Historici objavili prvé obrazy stromu života v skalných maľbách. Tento symbol používali stredovekí čarodejníci a maliari ikon, modernistickí umelci a grafici. Starí Gréci ho chválili ako zdroj večnej mladosti a Egypťania považovali strom za strážcu, ktorý spája smrť a život.

Strom života je život sám v štádiách zrodu, rastu, zániku a znovuzrodenia. Vetvy tiahnuce sa nahor symbolizujú túžbu napredovať, prekonávať ťažkosti, získavať sebakontrolu a sebadôveru. Korene symbolizujú spoľahlivosť a spojenie s predkami, preto sa obraz často používa ako symbol rodovej línie, rodiny a generačnej výmeny.

Strom života v interiéri

Drevené panely "Strom života" sú univerzálnym prvkom dekorácie, ktorý sa hodí do interiéru kancelárie, obývačky, spálne, haly, škôlky alebo jedálne. Takýto panel ozdobí interiér bytu, kancelárie a verejného priestoru.

Okrúhly alebo triptychový panel "Strom života" môžete použiť ako stred interiéru, na zónovanie miestnosti a na zvýraznenie určitej oblasti. Ak existuje túžba zmeniť dizajn miestnosti, ale nie je čas ani peniaze na rozsiahlu opravu, stačí si kúpiť panel vyrobený z MDF dosky s "magickým" stromom. Ľahkú dekoráciu je možné zavesiť na obojstrannú pásku alebo dva malé klinčeky.

Kritériá pre výber

Okrúhly alebo modulárny panel zobrazujúci strom života možno nazvať univerzálnym dekorom, ktorý sa zmestí do interiéru v akomkoľvek štýle. Táto dekorácia vyzerá obzvlášť pôsobivo v moderných a minimalistických interiéroch.

Pri výbere dekoru by ste mali venovať pozornosť nasledujúcim faktorom: veľkosť a formát panelov, dizajn obrazu, farebná schéma, rozmery miestnosti a zamýšľané miesto inštalácie. Ak sa panel plánuje dať ako darček, malo by sa brať do úvahy pohlavie a preferencie príjemcu. Napríklad panel v tvare srdca bude skvelým darčekom pre dievča, zatiaľ čo štýlový triptych môže byť prezentovaný mužovi.